Afdeling Hout op tweedaagse naar Gent en de kust

Op 25 en 26 november gingen de leerlingen van de tweede en derde graad Hout op pedagogisch studiereis naar Gent en onze kust. Startpunt was het Designmuseum Gent waar de leerlingen elk op zoek moesten naar een legendarisch meubel. Opdracht van onze gids: geef een schets, een slogan, een omschrijving van het object.. . Dit was een duidelijk succes: onze leerlingen traden uit hun atelier, ze keken naar hun voorgangers en leerden wat design echt betekent.
 
In Blankenberge bezochten onze leerlingen vzw De Scute. Deze oude rotten in het vak schrijnwerkerij bouwen en verbouwen oude vissersschepen. De technieken die men hier hanteert zijn eeuwenoud: hout stomen en buigen, in teer gedrenkte touwen gebruiken en handschaven. Tegenwoordig wordt dit gecombineerd met de techniek van het lamelleren van hout.
Nadien bezochten onze leerlingen het Maritiem Museum en kropen ze in een replica van de boot van een garnaalvisser. Dit was smullen voor onze jonge houtbewerkers!
 
Tijdens de tweede dag stond Oostende in de kijker: een gids leidde ons langs het staketsel, de oude slipway en de sluizen.
 
Het werd een verhaal over wat de zee doet met hout. En wat wij, de mens, moeten aanpassen om te overleven in barre omstandigheden. Wat deden de oude vissers met hun schepen, wat met de duizendjarige storm? En wat doet men tegen de dreigende klimaatverandering? Ook de windmolenparken kwamen aan bod.
Kers op de taart was een bezoek aan de Nele. Dit houten schip is een parel van restauratiewerk.
Comments are closed.