Leerlingen en leerkrachten zijn soms opgelucht als ze ’s avonds de schoolbel horen, maar miljoenen kinderen en jongeren horen de schoolbel zelden of nooit rinkelen.
De laatste jaren krijgen meer en meer kinderen toegang tot onderwijs. Dat is goed nieuws! Toch zijn er nog altijd meer dan 262 miljoen kinderen én jongeren die om allerlei redenen niet naar school kunnen gaan. Onderwijs is nochtans een hefboom voor ontwikkeling en gelijke kansen, daarom vinden wij het als school dan ook belangrijk om hierbij stil te staan.
Vandaag vertelde één van onze OKAN-leerlingen over de schoolervaringen van verschillende kinderen van over de hele wereld.
“Hallo, ik ben Sedra en ik volg les in OKAN. In mijn klas zitten leerlingen uit verschillende landen en voor ons is naar school gaan iets waarvoor we heel dankbaar zijn.
Een vriendin uit Guinea vertelde over school in haar land: als je te laat kwam, werd je geslagen met een zweep, als je je huiswerk vergat, moest je het meer dan 10 keer overschrijven. Leerlingen met veel geld konden naar een goede school gaan, maar leerlingen met weinig geld konden soms niet naar school gaan of naar een slechte school. Daar zaten dan soms 50 leerlingen in 1 klas.
In de Dominicaanse Republiek moet je een uniform dragen, je mag geen oorbellen aandoen en je moet je haar altijd in een staart bovenop je hoofd dragen. Je mag je gsm niet meenemen naar school, als je dat wel doet dan pakt de leerkracht die af voor drie dagen. Je mag geen lief hebben op school, want als ze dat zien dan moet je 2 weken thuisblijven. Het eten dat je op school krijgt is niet altijd in orde. Sommige leerlingen krijgen een voedselvergiftiging door dit eten op te eten.
Ik kom uit Syrië. Er zijn plaatsen zoals Raqqa waar je niet naar school kan of mag gaan. Sommige kinderen moeten de hele dag werken met hun ouders. Ik woonde in Aleppo en daar moest je naar school, maar dat was gevaarlijk want er zijn veel scholen kapot door de oorlog. Naast onze school waren er gevechten en op een dag gooiden ze een bom binnen, terwijl de leerlingen nog in de klas zaten. Veel mensen moesten naar het ziekenhuis en onze school was toen dus ook kapot.
Wij zijn dus elk geval heel blij dat we hier naar school kunnen gaan. We hopen dat jullie dat ook zijn!”
Ook onze school liet vandaag de schoolbel extra rinkelen. Onze leerlingen deden dit zelfs via hun smartphone!