Dankzij de samenwerking tussen Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en EV Belgium hebben we op school 3 elektrische laadpalen. Deze laadpalen dienen als didactisch materiaal om de leerlingen vertrouwd te maken met de nieuwe technologieën die instaan voor de energietransitie.
Vlaams-Brabant staat, net zoals de rest van de wereld, voor een grote energietransitie. Daarbij moet er een versnelling hoger geschakeld worden bij de uitrol van een laadpalennetwerk in Vlaanderen. Er wordt een snelle groei verwacht van de installatie van laadpalen bij bedrijven en particulieren en de publieke laadinfrastructuur. Dit is enkel mogelijk als er genoeg kennis en handen zijn die deze ambitie waar maken. En dat begint met onderwijs dat leerlingen vertrouwd maakt met nieuwe technologieën, zoals laadpalen.
Het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen en EV Belgium, een federatie die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de markt voor zero emissie mobiliteit in België, slaan daarom de handen in elkaar om technologieën vlot hun weg te laten vinden naar de klaslokalen van de provinciale scholen.
Zo stelt Alfen, lid van EV Belgium en een bedrijf met als missie een verbindende factor te zijn tussen de eindgebruiker en het elektriciteitsnet, 6 laadpalen ter beschikking van de provinciale secundaire scholen in Vlaams-Brabant: 3 voor De Wijnpers in Leuven en 3 voor PISO Tienen.
“We willen scholen ondersteunen in het vormen van jonge goed geschoolde werknemers die de energietransitie in hun basisopleiding gekregen hebben, die vlot inzetbaar zijn en al over de nodige kennis beschikken”, zegt Yves Vercammen, Country Manager van Alfen.
Daarnaast hebben leerkrachten van het provinciaal onderwijs, waaronder die van PISO Tienen en De Wijnpers, een opleiding gekregen over laadpalen van prof. Peter Van den Bossche van de Vrije Universiteit Brussel.
“Met de verkregen professionalisering en het nieuwe didactische leermateriaal kunnen de leraren op hun beurt deze kennis doorgeven aan leerlingen van de tweede en derde graad arbeidsfinaliteit en dubbele finaliteit. Hierin neemt het provinciaal onderwijs een voortrekkersrol op. Onze leerkrachten zullen immers hun expertise doorgeven aan de andere netten zodat het op termijn in Vlaanderen naar alle scholen haar weg vindt”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor onderwijs.